IK HERDENK VANAVOND 4 MEI EN KLAP VOL TROTS OP 5 MEI

04-05-2020

"WHO'S TELLING WHEN I'M GONE"

Ik herdenk vanavond op 4 mei de oorlogsslachtoffers, de mensen die bewust zijn vermoord in de gaskamers. De mensen die zijn gefusilleerd, omdat ze in bijvoorbeeld het verzet zaten of dwangarbeid weigerden. De mensen die bewust om het leven zijn gebracht, omdat ze psychische klachten hadden. Ik herdenk alle slachtoffers van de oorlogshandelingen. Ik herdenk hen die sneuvelden op het slagveld, voor de vrijheid die wij 75 jaar geleden hebben gekregen.

Ik herdenk met veel verdriet de mensen die de oorlog overleefden en jaren lang met (onverwerkte) trauma's hebben geleefd. De mensen die mij het verhaal lieten optekenen en in boekvorm hebben laten uitbrengen. De mensen die er nu niet meer zijn, maar wel een oorlogsverhaal hadden. De mensen met maar een boodschap: "Dit nooit weer".

"Wie vertelt het al ik er niet meer ben. Wie laat horen mijn stem. De verhalen van toen... wij vochten voor dit land. Voor ons mooie Nederland, voor vrijheid en geluk. Onder pijn en oorlogsdruk. Van bommen en granaten. En verloren kameraden. Wij zijn er nog maar even en willen onze verhalen geven. Zodat onze kinderen niet vergeten en van hun voorouders nog weten."

Niet alleen een boodschap, ook een grote wens van velen die 75 jaar geleden de vrijheid mochten vieren. Nadien hebben wij met die vrijheid mogen leven, praktisch tot geen beperkingen. Helaas staat nu de wereld opeens op de kop, op een geheel andere manier vrijheidsbeperkingen die in het bijzonder onze ouderen en kwetsbaren op enorme wijze raken.

Op 5 mei stipt 12 uur klap ik met trots een minuut lang mee om onze helden die Nederland 75 jaar geleden hebben bevrijd te gedenken. Hen laten weten dat wij dankbaar zijn voor hun verzet.

In zijn toespraak heeft onze Koning Willem Alexander ook duidelijk aangegeven dat 2020 een jaar zal worden voor in de boeken, een jaar om nooit meer te vergeten.

Voor velen een jaar met maar een grote wens: DIT NOOIT WEER!