KAZEMATTENMUSEUM

14-10-2020

Het Kazemattenmuseum schreef een mooi artikel in hun nieuwsbrief over onze bijzondere 'bijeenkomst'. 

"Op zaterdag 3 oktober j.l. ging een wens in vervulling van de bijna 97-jarige A. van Houwelingen uit Ouddorp, die nog graag een bezoek wilde brengen aan het Kazemattenmuseum. Voor zijn gevoel kreeg hij na 71 jaar pas erkenning toen hij zijn verhaal over de verschrikkelijke tijd in kamp Amersfoort kon doen en dit verhaal, samen met vele andere verhalen, werd opgenomen in het boek "Dit nooit weer" van Geartsje Pols. 

Met zijn vaste mantelzorgers, een fotograaf Marloes van't Klooster Fotografie en enkele andere betrokkenen had hij een mooie middag in het museum. Er zijn foto's gemaakt en de heer van Houwelingen overhandigde een exemplaar van het boek aan de secretaris van het Kazemattenmuseum. In het boek schreef hij: "In dankbaarheid voor de bijzondere aandacht na 75 jaar voor het medeleven voor het lange zwijgen over 1943-1945. A. van Houwelingen, 17-12-1923". 

Hij vertelde dat de oorlogsjaren in Kamp Amersfoort nadien geen dag uit zijn gedachten zijn geweest. Geartsje zelf schreef in het aan ons overhandigde exemplaar van haar boek: "Lieve medewerkers van het Kazemattenmuseum, ontzettend bedankt voor de geweldige samenwerking en steun! We laten deze verhalen in leven. Heel veel liefs, Geartsje Pols". 

Geartsje heeft inmiddels een win-actie gestart op Facebook en Instagram. Door haar post te delen en te vertellen wat overleven of vrijheid voor de lezer zelf betekent, zijn 2 boeken en 2 vrijkaartjes voor het Kazemattenmuseum te winnen. Geartsje wil graag nog meer verhalen uit haar boek via foto's en video's voor het voetlicht brengen. Zij schrijft: "De tijd haalt ons in en dat besef wordt mij steeds duidelijker. Hoe lang heb ik of hebben wij nog om te leren van de levensverhalen van ooggetuigen die 1940-1945 hebben overleefd?" 

Zij komt daarom vast nog vaker naar het Kazemattenmuseum, als het mogelijk is met één of meer ooggetuigen.

Groet, Marijke Baarda" (secretaris Kazemattenmuseum Kornwerderzand)

Het prachtige outfit van Geartsje is verkrijgbaar bij Hendriksen Fashion Bolsward www.hendriksenfashion.nl

Fotograaf Marloes van't Klooster Fotografie
www.marloesvantklooster.com

Kazemattenmuseaum
www.kazemattenmuseum.nl