STILLE KOGELS

Een historisch hoofdstuk gaat langzaam dicht en opent zich daarna nooit weer!

Diepe persoonlijke verhalen, herinneringen aan dramatische en trieste momenten, maar soms ook een bepaalde sympathie voor 'bezetters' die zelf geen architect van het systeem waren, dit terwijl eigen landgenoten, vaak ook plaatsgenoten, het door Hitler begeerde 'Derde Rijk' omarmden ten koste van alles, maar dan ook werkelijk 'alles' zonder enige menselijke belemmering!

Anderen gingen vrijwillig met grote illusie naar de Groene Smaragd, ruim 6000 kwamen om, de rest kwam veelal als teleurgestelde Indië-veteraan terug, onbegrepen door de eigen bevolking, bij sommigen tot op de dag van vandaag.

'Ik ben van mening dat de verhalen van de vele onschuldige personen die de Tweede Wereldoorlog overleefden en het nog kunnen vertellen niet verloren mogen gaan' (Pols, 2020).

Op zaterdag 3 oktober j.l. ging een wens in vervulling van de bijna 97-jarige A. van Houwelingen uit Ouddorp, die nog graag een bezoek wilde brengen aan het Kazemattenmuseum. Voor zijn gevoel kreeg hij na 71 jaar pas erkenning toen hij zijn verhaal over de verschrikkelijke tijd in kamp Amersfoort kon doen en dit verhaal, samen met vele andere verhalen, werd opgenomen in het boek "Dit nooit weer" van Geartsje Pols.

Na ruim 1,5 jaar schrijven verscheen mijn boek op 11 april 2020 in de boekhandels. Het was een wens van mij om samen met de ouderen die de oorlog hebben meegemaakt een bundel van verhalen uit te brengen en het is nu werkelijkheid geworden.

Er breekt over enkele jaren een tijd aan dat er geen ouderen meer zijn die de oorlog hebben overleefd. Zou iemand zich er dan nog bewust van zijn wat er zich tussen 1940 en 1945 heeft afgespeeld?

Helaas kan ik dit niet voorkomen, maar blijven deze samen geschreven verhalen in leven en kunnen ze worden doorverteld.

Ik wil meer verhalen uit het boek "Dit nooit weer" voor het voetlicht brengen, omdat mijn missie nog niet voltooid is, want de tijd haalt ons in en dat besef wordt mij steeds duidelijker. Hoelang heb ik of hebben we nog om te leren van de levensverhalen van ooggetuigen die 1940 - 1945 hebben overleefd?

Het initiatief gaat door, we duiken in het leven van de laatste ooggetuigen. Om alles er nog één maal uit te halen wat er in zit, zodat we deze herinneringen in leven houden voor de jongere generaties. Een documentaire van ooggetuigen voor de jongere generatie die medio 2021 zal verschijnen genaamd "Stille kogels".

Je kunt niet alles alleen doen, soms moet je verschillende krachten bundelen. Een goed team bestaat uit mensen die ongevraagd met elkaar samenwerken en dezelfde missie willen waarborgen.

Een initiatief van Geartsje Pols, Marloes van't Klooster & Sandra Hendriksen.

Het is niet makkelijk, maar door onze krachten te bundelen kunnen we de wensen vervullen van onze ouderen, door de oorlogsverhalen door te vertellen.

Kortom, een 'twintigers' die niet zomaar een paar verhalen verfilmen, maar recht vanuit hun hart een bijzonder documentaire maken, samen met ouderen voor de jongeren van nu!